Kratki opis projekta

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice (SBVT) najveća je rehabilitacijska ustanova u RH čiji je Odjel za rehabilitaciju spinalnih bolesnika 2016. godine postao Referentni centar za rehabilitaciju osoba s oštećenjima i bolestima kralježnične moždine. Spomenuti odjel zaprima gotovo sve pacijente s traumatskim oštećenjima kralježnice i bolestima kralježnične moždine u RH te surađuje sa svim relevantnim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Integralni pristup liječenju i rehabilitaciji spinalnih bolesnika traži brzu reakciju i moderan rehabilitacijski centar koji se nametnuo kao neupitna potreba hrvatskog zdravstva. Pratiti trendove i sudjelovati u najnovijim dostignućima medicine u načinima rehabilitacije bolesnika sa spinalnim ozljedama nemoguće je bez cjelovitog pristupa rehabilitaciji na jednom mjestu, uz sofisticiranu opremu i kvalitetno uređen prostor te visokospecijaliziran stručni kadar.

Kako bi se pružio adekvatan odgovor na detektirane izazove i probleme po pitanju predmetne tematike, sukladno zahtjevima struke i najnovijim trendovima, osmišljen je projekt kojim će se izgraditi novi i moderni nacionalni rehabilitacijski centar (NRC) ukupne bruto površine 6.721,26 m2 za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, predviđenog smještanog kapaciteta 80 kreveta. Isti će biti oprenljen novom terapijskom i dijagnostičkom opremom i namještajem te će postati mjesto edukacije i razmjene znanja europskih i domaćih stručnjaka i znanstvenika, a SBVT će potvrditi status „rasadnika“ vrsnih stručnjaka fizikalne medicine i rehabilitacije.

Cilj projekta

Povećati dostupnost i kvaliteta pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s oštećenjima i bolestima kralježnične moždine, a kroz uspostavu modernog nacionalnog rehabilitacijskog centra (NRC) za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine.

Rezultat projekta

Povećana dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene skrbi pacijentima s oštećenjima i bolestima kralježnične moždine.

Korisnik projekta

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Vrijednost projekta

Projekt je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta: 107.094.765,49  HRK.

Sufinanciranje iz ERFF: 83.000.000,00 kn HRK

Preostali dio financijskih sredstava financira se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske kroz Ministarstvo zdravstva te iz vlastitih sredstava SBVT.

Razdoblje provedbe projekta

Od 18. rujna 2017. do 31. kolovoza 2023. godine.

Status projekta

Završen

Kontakt osoba u JURA-i za više informacija

Dunja Mraković Rinkovec

dunja.mrakovic@rrvz.hr

Dodatne informacije o projektu

http://www.minerva.hr/izgradnja-i-opremanje-nacionalnog-rehabilitacijskog-centra-za-osobe-s-bolestima-i-ostecenjima-kraljeznicne-mozdine/

Galerija fotografija