Vijeće Europe i Europska komisija i ove godine koordiniraju održavanje manifestacije Dani europske baštine, a kojom se slavi kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i sredina.

Ove godine ta manifestacija se održava pod zajedničkom temom Održivost baštine. Cilj te zajednička paneuropske teme jest poticanje organizatora događanja  koja poziva organizatore događanja da istraže koji se koraci mogu poduzeti za zaštitu bogate i raznolike europske kulturne baštine u kontekstu klimatskih promjena i degradacije okoliša.

Širok raspon kulturnih aktivnosti (izložbi, radionica, predstava, vođenih obilazaka) koje promoviraju održivu baštinu uz poštivanje divljih životinja i bioraznolikosti, održat će se diljem Europe u sljedećim tjednima kroz otprilike 50.000 događanja.

S obzirom na važnost koju povijesne građevine imaju u odnosu na lokalni identitet, ovogodišnja će se događanja posebno usredotočiti na načine zaštite baštine očuvanjem i restauracijom povijesnih građevina korištenjem tradicionalnih tehnika, vještina i materijala kao dio društveno i ekološki održivog urbanog razvoja.

Manifestacija Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno održava tijekom rujna i listopada.

Više informacija dostupno je na poveznici https://www.europeanheritagedays.com/EHD-Programme/Press-Corner/News/European-Heritage-Days-2022-shine-a-spotlight-on-Sustainable-Heritage .

Radi lakšeg snalaženja u organiziranim događanjima, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je Programska knjižica Dana europske baštine 2022.. Programska knjižica dostupna je na sljedećoj poveznici https://min-kulture.gov.hr/UserDocsImages/slike/fotogalerija/2022godina/Dani%20europske%20ba%C5%A1tine%202022/program/Dani%20europske%20bastine%202022%20_brosura%20PRESS.pdf