Dana 07.srpnja 2022. godine, u Srednjoj školi “Arboretum Opeka” održana je uvodna konferencija projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, Prioritetna os 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 49.363.724,91 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%. Projekt se provodi od kraja lipnja 2020. godine do kraja prosinca 2023. godine. Stručnu podršku u provedbi predmetnog projekta pruža Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Ciljevi projekta su uspostava programskih i kadrovskih uvjeta, učenje temeljeno na radu, stvaranje uvjeta za pružanje teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju te povećanje njihovih mogućnosti ulaska u tržište rada.

Regionalni centar bit će mjesto razmjene znanja i tehnologije, što će biti od izuzetne važnosti za našu poljoprivredu, našu županiju, ali i Hrvatsku općenito, a naročito za djelatnike i učenike škole, što nam je i primarni cilj „– izjavio je ravnatelj Brkić.

Na konferenciji su, uz ravnatelja škole Dragana Brkića, prisustvovali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, načelnik Općine Vinica Branimir Štimec, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i saborski zastupnik Predrag Štromar.  Kao što je istaknuo ravnatelj škole Dragan Brkić ovim projektom žele se ostvariti uvjeti za rad regionalnog centra koji će biti mjesto okupljanja znanstvenika, stručnjaka, gospodarstvenika, poljoprivrednika i svih zainteresiranih dionika.

Zamjenica župana Silvija Zagorec podsjetila je kako Varaždinska županija, kao županija znanja, više od 50 posto proračuna izdvaja za obrazovanje.

Cilj nam je stvoriti sustav jednakih šansi, a upravo je ovo jedan kvalitetan primjer gdje kroz ulaganje u obrazovanje, turizam, prirodu, kulturu i okoliš stvaramo taj sustav jednakih šansi. Mi možemo izgraditi objekte, kvalitetnu infrastrukturu, ali ono što predstavlja dodanu vrijednost to je ulaganje u ljude jer ljudi su ti koji čine prevagu. Ovaj projekt za koji danas imamo početnu konferenciju iznosi 49.300.000 kuna i u stopostotnom iznosu je financiran iz sredstava EU. Ujedno Varaždinska županija poznata je po poljoprivrednoj proizvodnji i vjerujem kako ćemo uspostavom ovog Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi napraviti značajan iskorak u tom smislu – naglasila je zamjenica Zagorec.

Okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja imamo cijeli niz obilazaka svih regionalnih centara kompetentnosti na prostoru Republike Hrvatske da vidimo u kojoj su fazi i realizaciji. Ovdje sam zadovoljan što mogu svjedočiti da se u tom smislu stvari odvijaju, da ima ambicije, da je ovaj dio koji je zamišljen, na edukativnoj i znanstvenoj podlozi u sektoru poljoprivrede koja će se kroz centar razvijati u prostore turizma i jedne druge dimenzije ako govorimo o samo prostoru Arboretum Opeka koji je sam po sebi, po svom nastanku, povijesti i ljepoti jedan fenomen ovog dijela Europe. Vjerujem da će vrijedna ekipa koja djeluje u ovoj školi odraditi posao do kraja. Svjesni smo da su problemi u nabavi, žalbama, visokim cijenama materijala. To su objektivne okolnosti koje će trebati premosti kako bi se ovaj projekt mogao završiti. Varaždinskoj županiji, Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ i Općini Vinica želim uspješan rad i sa institucionalne pozicije Ministarstva znanosti i obrazovanja poručujem da pratimo procese i u njima aktivno sudjelujemo – zaključio je Paljak.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA