U Županijskoj palači u Varaždinu 26. svibnja 2022. održana je završna konferencija projekta „Užina za sve IV“. Projektom koji provodi Varaždinska županija, u partnerstvu s 33 osnovne škole kojima je osnivač, osigurava se jedan besplatan školski obrok dnevno za učenike u riziku od siromaštva. Projekt traje deset mjeseci, od 6. rujna 2021. do 6. srpnja 2022. i obuhvaća školsku godinu 2021.-2022.

Završnoj konferenciji ispred u ime korisnika, Varaždinske županije, nazočili su zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Andrea Holi iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, kao i Romana Kranjčić iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Projekt je u svibnju 2021. godine prijavljen na poziv Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021. -2022.), koji je raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ugovor o bespovratnim sredstvima sklopljen je već 31. kolovoza 2021. godine. Ugovorom je  odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstava, 999.081,83 kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) kojima su se financirali obroci za 994 djece.

Kriterij za uključivanje učenika u projekt besplatne prehrane i ove je godine bio propisan Pozivom, a radi se o pravu na dječji doplatak. Pod istim uvjetima projekt se u školama čiji je osnivač Varaždinska županija provodi već četvrtu godinu za redom.

Zamjenica župana u svome je govoru naglasila da je i korona kriza imala učinak i na ekonomski i na socijalni status mnogih obitelji koje su tijekom tog perioda ostajale bez prihoda i zaposlenja pa se takvo stanje odrazilo i na mogućnost roditelja vezno uz podmirivanje potreba djece. Sukladno tome, Varaždinska županija u proračunu je za ovu godinu izdvojila još dodatnih dva milijuna kuna za prehranu 1912 učenika koji su zadovoljili kriterij, a zbog ograničenosti sredstava poziva nisu ušli u projekt „Užina za sve IV“. Isto tako, zamjenica župana navela je da je Županija uvela i sufinanciranje prehrane učenicima srednjih škola (njih 80) u riziku od siromaštva, a za tu namjenu u ovoj godini osigurano je 120 tisuća kuna. Time se stvara sustav jednakih šansi za svu djecu.

Resorni pročelnik Huđek zahvalio se svim ravnateljima na sudjelovanju u projektu i suradnji kao i na pomoći oko organizacije provođenja projekta.

Ravnateljima osnovnih škola tehničke detalje projekta predstavila je Andrea Holi iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja pruža savjetodavnu podršku u provođenju projekta „Užine za sve IV“.

Također, s obzirom da je Varaždinska županija, u suradnji s Javnom ustanova za regionalni razvoja Varaždinske županije, prijavila nastavak projekta „Užina za sve V“, očekuje se da će i u sljedećoj školskoj godini biti osigurani besplatni obroci za školsku djecu u riziku od siromaštva.

Galerija