Održana uvodna konferencija projekta „MI MOŽEMO“

Danas je u Županijskoj palači održana uvodna konferencija projekta „Mi Možemo“ petog po redu projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi u školama u kojima je Varaždinska županija osnivač. Uvodnoj konferenciji su putem ZOOM aplikacije nazočili ravnatelji škola koje su uključene u projekt te zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek kao i Sanja Peharda iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Zamjenica župana je u svom pozdravnom obraćanju naglasila kako Varaždinska županija još od 2014. godine aktivno sudjeluje i provodi projekte pomoći učenicima s posebnim potrebama putem uključivanja pomoćnika u nastavi.

-U tom periodu realizirali smo četiri projekta kojima  se poboljšala kvaliteta obrazovanja u redovnom školovanju djece s teškoćama , pa tako nakon projekata (osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije, Veliki za male , Uz tebe sam, Ja mogu)  krećemo s petim projektom naziva „Mi možemo“ .Znate i sami da je rad pomoćnika u nastavi financiran  sredstvima Europskog socijalnog fonda te sredstvima  iz proračuna Varaždinske županije. Ovaj jednogodišnji projekt vrijedan je malo više od četiri milijuna kuna od čega Varaždinska županija izdvaja sredstva u iznosu od 434.897, 28 kuna, odnosno deset posto. – rekla je zamjenica župana te dodala kako su pomoćnici u nastavi postali sastavni dio pedagoškog standarda.

– Oni nisu samo velika i neophodna pomoć djeci već i učiteljima te roditeljima – zaključila je Silvija Zagorec.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je rekao  kako je Županija u sedam  godina za pomoćnike u nastavi osigurala više od 22,5 milijuna kuna, u prosjeku godišnje oko 3,3 milijuna kuna.

– To je vrlo respektabilan iznos i za puno bogatije sredine od Varaždinske županije. Projekt puno doprinosi kvaliteti pedagoškog i socijalnog standarda u našim školama i okruženju, dobro je zaživio i teško možemo zamisliti da ga nema – napomenuo je Huđek.

Administratorica projekta, Sanja Peharda iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije je predstavila projekt.

– Projekt „ Mi možemo“ vrijedan je 4.348.972,80 kuna od čega su 3.914.075,52 kuna bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a Varaždinska županija  je  izdvojila sredstva u iznosu od 434.897,28 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od  kolovoza 2021. do  kolovoza 2022.godine. Ovim sredstvima će biti financirani rad 96 pomoćnika u nastavi za 98 učenika s teškoćama u 23 osnovne i šest srednjih škola kojima je Varaždinska županija osnivač- naznačila je Sanja Peharda.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA