U Povijesnom parku u Csurgóu, mađarskom gradu smještenom uz granicu s Hrvatskom, dana 31.05.2023. godine održana  je završna konferencija EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB“. Riječ je o projektu u kojem je Varaždinska županija vodeći partner, dok su partneri Grad Csurgó, Sveučilište Pannonia – Nagykanisza kampus te Turistička zajednica Varaždinske županije.  Projekt je 85 posto sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Glavni cilj projekta bio je obratiti se turistima koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske kreiranjem novih sadržaja koji im pomažu u pronalaženju lokalnih, primarno ruralnih turističkih atrakcija uz pomoć naprednih digitalnih tehnologija.

U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, uspostavljena su dva centra za posjetitelje, u Varaždinu i Csurgóu, razvijena je mobilna aplikacija koja uz pomoć proširene stvarnosti prezentira informacije posjetiteljima, izrađena je baza vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održani su ciklusi treninga za dionike u turizmu te je proveden niz drugih aktivnosti.

Jedan od ciljeva ovog našeg EU projekta bio je povezati ljude koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske te razvijati zajedništvo i suradnju. U tome smo uspjeli uređenjem centara za posjetitelje u Varaždinu te ovdje u Csurgóu. Naši centri bit će „virtualno umreženi“, povezani „prozorom“ zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti. Posjetiteljski centar u Varaždinu doista je jedinstven, uređen je u podrumu povijesne Županijske palače, a prostire na površini od gotovo 400 kvadrata. U njemu na atraktivan i drugačiji način prezentiramo kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih ruralnih dijelova naše županije. Svjesni smo da je ovaj zajednički projekt završio. Međutim, projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, nego i ljudi, stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice. Uvjereni smo u nastavak suradnje i to ne samo na području turizma, nego i na svim drugim područjima, posebno na područjima obrazovanja, kulture i civilnog društva – istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.

Uputila je zahvalu svima koji su uspješno realizirali projekt, baš kao i gradonačelnik Csurgóa, János Füstös.

Čestitke je uputio i mađarski parlamentarni zastupnik László Szászfalvi, kao i dr. Nikoletta Kaszás, glavna direktorica Sveučilište Pannonia, partnera u projektu. Dr. Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva Interreg V–A Prekograničnog programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020, predstavio je rezultate Programa te perspektive i planove za razdoblje do 2027. godine.

Rezultate projekta AT@AT.CB i realizirane aktivnosti u Varaždinskoj županiji, odnosno Turističkoj zajednici Varaždinske županije prezentirali su Marta Tobias iz Varaždinske županije te direktor Turističke zajednice Goran Mališ. Na završnoj konferenciji bio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA