Na sjednici Vlade održanoj 14. ožujka 2024. godine usvojen je Program „Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“, čime je ispunjen posljednji preduvjet za ponovno zaprimanje prijava potencijalnih krajnjih primatelja za Financijske instrumente Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.- Mali zajmovi za ruralni razvoj.

Prihvatljivi korisnici Programa su poduzetnici iz ranga malog gospodarstva, i to za investicijske projekte u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva, koji doprinose ostvarenju ciljeva relevantnih mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Potencijalni  krajnji primatelji mogu ostvariti zajam u iznosu od 25.001 do 50.000 EUR za investicije u okviru Podmjera 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, 6.4. Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i 8.6. Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumarskih proizvoda Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Prihvatljiva su ulaganja u obrtna sredstva do 30 % ukupnog iznosa zajma, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru dodjele bespovratnih sredstava Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Kamatna stopa iznosi 0,1 %  i 0,25 %, ovisno o razvijenosti jedinica lokalne samouprave i uz rok otplate do 10 godina, iznimno do 12 godina za višegodišnje nasade i ruralni turizam u jedinicama lokalne samouprave koje se svrstavaju u I.- IV. skupinu razvijenosti.

Ministarstvo poljoprivrede očekuje početak zaprimanje prijava od sljedećeg tjedna, čime se omogućuje povoljno financiranje novih investicija.

Više informacija o Programu dostupno je na poveznici https://ruralnirazvoj.hr/uskoro-se-ocekuje-otvaranje-prijava-za-male-zajmove-za-ruralni-razvoj/