U Županijskoj palači dana 18.01.2023. godine održana je uvodna konferencija projekta „Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti“. Vodeći partner projekta je Opća bolnica Varaždin, dok je Varaždinska županija projektni partner, a od samih početaka u projektu surađuje i Sveučilište Sjever.

Pretilost je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova današnjeg društva koji dovodi do mnogobrojnih kroničnih bolesti. Unatoč postojanju preventivnih programa i dalje se bilježi negativan trend u broju osoba koje pate zbog pretilosti, o čemu govori i činjenica da je čak 57,4% odraslih osoba u Hrvatskoj pretilo. Stoga ovaj projekt za cilj ima osvijestiti građane o potrebi očuvanja zdravlja te ih potaknuti na mijenjanje promjenjivih životnih navika i sprečavanju čimbenika koji su uzrok pretilosti. Kroz provedbu promotivno informativnih aktivnosti ukazat će se kako zdravim navikama spriječiti pretilost te smanjiti niz bolesti koje su usko povezane s pretilošću.

Svi zainteresirani koji se žele uključiti u radionice pravilne prehrane i tjelovježbe mogu to učiniti prijavom na mail: pobijedimopretilost@obv.hr

Ukupna vrijednost projekta iznosi 55.691,62 eura (419.608,48 kuna), a sredstva za projekt osigurana su iz Europskog socijalnog fonda.

Na konferenciji su sudjelovali voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin doc. dr. sc. Alen Pajtak, dr. med. spec. abdominalne kirurgije, ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Damir Poljak, Prorektor za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever  prof. dr. sc. Goran Kozina, zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Marko Hlebar, pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, liječnici i medicinski djelatnici Opće bolnice Varaždin, kao i primarne zdravstvene zaštite, te predstavnici Sveučilišta Sjever.

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pruža savjetodavnu pomoć Općoj bolnici Varaždin u provedbi projekta.