Razorni potres magnitude 6,4 MW 29. prosinca 2020. godine pogodio je područje Sisačko – moslavačke županije i nanio trajne posljedice širem području. Sveukupno 29 vatrogasaca JVP Grada Varaždina kroz 13 je dana sudjelovalo u spašavanju imovine i sanaciji šteta uzrokovanih potresom na području Sisačko – moslavačke i Varaždinske županije.

Zbog velikog broja intervencija koje su se odvijale u katastrofalnim uvjetima, oštećen je značajan dio opreme, prvenstveno alpinistička oprema i oprema koja je služila u intervencijama radi značajne i povećane upotrebe. Sva navedena oprema neophodna je u takvoj vrsti i opsegu operacije koja je provedena u Sisku, Petrinji i Varaždinu, no radi znatnih oštećenja nužna je bila nabava nove opreme. Radi navedenog, JVP Grada Varaždina stekla je uvijete za prijavu na natječaj Fonda solidarnosti Europske unije i jednostavnu izravnu dodjelu bespovratnih sredstava čija svrha je bila pokriti javne rashode izravno povezane sa serijom potresa od 28. i 29. prosinca 2020. godine s epicentrom na području Sisačko – moslavačke županije.

Uz stručnu podršku Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, JVP Grada Varaždina uspješno je prijavila i provela projekt „Povećana nabava nove opreme radi zamjene uništene, oštećene i rashodovane opreme JVP Varaždin, nakon serije potresa počevši od 28. prosinca 2020.“, pod referentnim brojem FSEU.JID.MUP.SP.141.

JVP Grada Varaždina dodijeljena su bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 57.039,05 EUR za dio opreme za spašavanje iz visina i dubina, kao i dio oštećene alpinističke opreme koja je korištena u intervencijama na oba potresa. Navedeni projekt proveden je u sklopu Poziva „Jednostavna izravna dodjela bespovratnih sredstava iz FSEU“.

Razdoblje provedbe projekta je od 7. ožujka do 30. lipnja 2023. godine, a projekt je u potpunosti završen. Ukupne troškove u 100% iznosu financirao je Fond solidarnosti Europske unije.