Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o provedbi intervencije 73.02. „Obnova poljoprivrednog potencijala“. Pravilnikom se osigurava potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i druge službene registre u trenutku nastanka prirodne nepogode ili katastrofalnog događaja, a koji se bave proizvodnjom primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Šteta na relevantnom poljoprivrednom potencijalu koji je zahvaćen prirodnom nepogodom mora biti evidentirana u Registru šteta do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu.

Uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 %.

Intenzitet potpore iznosi do 100 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta. Iznos potpore je od 1.000 EUR do 1.000.000 EUR. Poljoprivrednicima je na raspolaganju ukupno 22.500.000,00 EUR za petogodišnje razdoblje.

Cjelokupni pravilnik dostupan je na sljedećoj poveznici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_12_154_2321.html