Europska komisija pokrenula je anketu za dionike o Oblaku za suradnju u području europske kulturne baštine (European Collaborative Cloud for Cultural Heritage – ECCCH).

Anketa je namijenjena osobama koje profesionalno djeluju u područjima kulturne baštine a koji žele udružiti svoje napore u očuvanju kolekcija kulturne baštine.

Sam Oblak predstavlja novu jedinstvena infrastruktura koja će omogućiti transdisciplinarnu suradnju stručnjaka i znanstvenika u području kulturne baštine, kustosa, arhivista i konzervatora. Jedna od osnovnih svrha Oblaka jest osigurati vrhunske alate za digitalizaciju umjetnina, proučavanje umjetničkih djela i dokumentiranje podataka, što će u konačnici unaprijediti postupke očuvanja, konzervacije i restauracije.

U okviru programa Obzor, za Oblak je do 2025. godine predviđeno 110 milijuna EUR.

Anketa je dostupna za ispunjavanje do 02. studenog 2022. godine putem poveznice https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/b227001b-30fc-ff69-ce50-5020f95ea5a4

Više informacija o samoj anketi dostupno je na poveznici: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/european-cultural-heritage-cloud-stakeholders-survey-2022-09-30_en