Europska komisija organizira konferenciju u okviru Dana europskih autora, posvećenu njegovanju suradnje između knjižnog i obrazovnog sektora s ciljem borbe protiv opadanja interesa za čitanje kod mladih.

Na konferenciji o europskoj dimenziji promocije čitanja sudjelovat će predstavnici EU institucija te ministarstava kulture i obrazovanja iz država koje sudjeluju u programima Kreativne Europe i Erasmus+, predstavnici knjižnog i obrazovnog sektora te predstavnici organizacija koje se bave promicanjem čitanja.

Konferencija će se održati u fizičkom obliku u Leuvenu, Belgija 25. i 26. ožujka 2024. godine. Sudjelovanje je moguće uz prethodnu registraciju putem prijavnog obrasca.

U okviru Dana europskih autora pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore. Ova događanja predstavljaju priliku za upoznavanje s predstavnicima iz knjižnog sektora, autorima, prevoditeljima ili izdavačima. Cilj ovih susreta je podizanje svijesti o raznolikim položajima i profesijama unutar sektora te otvaranje diskusije o radovima suvremenih europskih autora. Temeljem te inicijative mlađem čitateljstvu pruža se prilika za istraživanje i otkrivanje bogatstva europske književnosti.

Više informacija o programu konferencije dostupno je na sljedećoj poveznici: https://culture.ec.europa.eu/event/2024-day-of-european-authors-conference