Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pružila je stručnu savjetodavnu podršku u procesu pripreme dva projektna prijedloga. Projektni prijedlozi prijavljeni su u okviru Javnog poziva za nominiranje projekata i aktivnosti za dodjelu financijske potpore za održivi povratak na potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi“ kroz mjeru obnove ili gradnje komunalne i socijalne infrastrukture, te drugih srodnih projekata kojima se osigurava poboljšanje uvjeta stanovanja i života na potpomognutim područjima posebne državne skrbi.

Prijavljeni projektni prijedlozi odnose se na ulaganja u socijalnu infrastrukturu s ciljem povećanja energetske učinkovitosti na području dviju jedinica lokalne samouprave: Općine Petrijanec i Općine Jalžabet. Odnosno, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pružila je stručnu podršku u pripremi sljedećih projektnih prijedloga:

        1. „Radovi na energetskoj obnovi objekta socijalne infrastrukture – društvenog i vatrogasnog doma na adresi Ulica braće Radić 92, 42206 Petrijanec, naselje Strmec Podravski“, ukupne vrijednosti: 474.540,23 EUR, prijavitelj Općina Petrijanec;
        2. „Energetska obnova objekta socijalne infrastrukture – društvenog doma Leštakovec na adresi Leštakovec 44, Jalžabet, ukupne vrijednosti: 181.489,75 EUR, prijavitelj Općina Jalžabet.

Prihvatljive aktivnosti su sve aktivnosti vezane uz obnovu/izgradnju objekata socijalne infrastrukture, obnovu/izgradnju objekata komunalne infrastrukture, poboljšanje uvjeta života i ostalo.

Najveći iznos koji se jedinici lokalne samouprave po projektu može dodijeliti  iznosi 80.000,00 EUR, što je ujedno iznos koji je zatražen od strane oba prijavitelja. Pritom je važno napomenuti da su stvarne vrijednosti prijavljenih projekata veće od spomenutog iznosa, te će za preostali iznos podnositelj osigurati vlastita sredstva.