U petak, 30. travnja 2021. godine, neposredno nakon uvodne konferencije projekta, održana je konferencija za novinare na kojoj je široj javnosti predstavljen projekt Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB u kojem sudjeluje Varaždinska županija kao vodeći partner, dok su projektni partneri Turistička zajednica Varaždinske županije Općina Csurgó i Sveučilište Pannonia – Nagykanizsa kampus.

Projekt AT@AT.CB je ukupno vrijedan 1.245.215,36 eura (9.339.115 kuna), a 85% se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020.

Na konferenciji za novinare je naglašeno kako će se u sklopu projekta podrumske prostorije Županijske palače na Franjevačkom trgu rekonstruirati i prenamijeniti u svrhu dodatne turističke ponude. U tom prostoru bit će uspostavljen Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen naprednom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način posjetiteljima predstavila prirodna i kulturna baština Varaždinske županije.

Sredstva predviđena za realizaciju aktivnosti koje će provoditi Varaždinska županija iznose 557.780,78 eura, a za Turističku zajednicu Varaždinske županije predviđeno je ukupno 84.957,50 eura.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovome projektu.

Sjedište ove Županije u samome centru grada Varaždina nam otvara mogućnost da u ovim neiskorištenim podrumima formiramo jedan prezentacijski centar sa suvremenim tehnologijama koji će i prirodnu i kulturnu baštinu kroz jedan aktivan pristup prikazati posjetiteljima tako da virtualno prođu kroz naše dvorce, špilju, vulkane kroz sve ono što tehnologija daje i nudi. Sasvim je sigurno da će same posjetitelje, odnosno turiste potaknuti da i fizički posjete  sve te prostore. Jedan od najvažnijih, a i ne baš tako jeftinih komponenti ovog prostora je i jedna vrsta igre, svojevrsni pokemoni, odnosno traženje nekih stvari na nekim lokacijama. To je dobro, zgodno i atraktivno. Cijela priča dođe oko 5 milijuna kuna, financirana je sredstvima iz EU uz naša dodatna sredstva za posebno financiranje softvera. Dakle, radi se o kompleksnom projektu koji će govoriti o najvrjednijim stvarima koje naša Županija ima za ponuditi. Drago nam je da smo započeli s projektom i veselimo se njegovoj realizaciji – poručio je župan te izrazio nadu kako će ovaj projekt biti jedan snažan zamašnjak razvoju turizma Varaždinske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović je naznačio kako su glavni ciljevi projekta integrirati baštinu prekograničnog područja kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke atrakcije, razviti nove turističke koncepte s visokim udjelom IKT-a, a koje se temelje na baštini prekograničnog područja te je želja povećati svijest ciljanih skupina u prekograničnom području o gospodarskoj, socijalnoj i turističkoj vrijednosti baštine.

– Projekt je započeo s provedbom početkom ove godine, a planirani završetak je krajem sljedeće godine. Ovaj projekt je konceptualna osnova razvoja pojedinih konkretnih destinacija koji će posjetitelji nakon posjeta ovom centru moći i uživo vidjeti. Krajnji  cilj je svakako povećanje broja dana koji turisti provedu u Varaždinskoj županiji – rekao je pročelnik Jakopović.

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković je istaknuo kako nakon ovog projekta turizam u Varaždinskoj županiji više neće biti isti.

– Prije četiri godine smo EU projekte prioritetno postavili u ciljeve rada i interesa Turističke zajednice. Posljednji projekt financiran iz EU u značajnijem iznosu bio je prije puno godina stoga je tim veći značaj ovog projekta. Neke od brojnih aktivnosti koje će provoditi Turistička zajednica su razvoj komunikacijske strategije, razvoj projektne Internet stranice, stvaranje baze vlasnika i analiza potencijala kulturne i prirodne baštine, stvaranje vizualnog identiteta turističkog proizvoda, smjernice za marketing i promociju turističkog proizvoda, kao i organizacija edukacije za vlasnike/upravitelje baštine i edukacije za pružatelje turističkih usluga, razvoj e-learning modula itd. No najveća pozornost i aktivnosti bit će na izradi sadržaja koji će biti prezentirani u novouređeno i opremljenom podrumu. Želimo stvoriti središnje, nezaobilazno i početno mjesto iz kojeg će turisti detaljnije upoznavati kulturne i prirodne posebnosti naše županije. Jedini vulkan u Hrvatskoj, Panonsko more, Ivančica, Ravna Gora, Kalnik i Drava koji su formirali krajolik, Neandertalci u špilji Vindiji, tumul u Jalžabetu, Rimljani, najstarija županija, deseci dvoraca i utvrda. To i puno više oživjet će u povijesnim podrumima palače Varaždinske županije – zaključio je Željko Bedeković.

Galerija