Započela provedba projekta „Čitanje na kotačima“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. rujna održana je svečana dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima narodnim knjižnicama – uspješnim prijaviteljima Poziva „Čitanjem do uključivog društva“.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof tako je prošli mjesec započela s provedbom projekta „Čitanje na kotačima“, UP.02.1.1.15.0088, koji se 100% financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

Iza naziva samog projekta krije se uspostava usluge pokretne knjižnice koja uključuju nabavu bibliokombija, odnosno putujuće knjižnice, za ruralne te teško pristupačne dijelove Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Također, projekt uključuje i provedbu tematskih kulturnih i kreativnih radionica za ranjive skupine društva, a sve s ciljem povećanja dostupnosti knjiga i čitalačkih programa te na koncu povećanja broja čitatelja i razvoja čitalačkih kompetencija stanovništva.

Ovim projektom Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof jedina je u Varaždinskoj županiji koja dovodi knjige korisnicima na sam kućni prag. Bibliokombi će knjigom opskrbiti najmanje 500 korisnika te će se ujedno i provoditi promotivni čitalački programi za djecu i mlade budući da oni predstavljaju društvene skupine kod kojih je popularizacija knjige i čitanja važna jer su i dalje u procesu stvaranja životnih navika te osobnog i profesionalnog razvoja – izjavila je ravnateljica knjižnice i čitaonice prof. Lidija Zečević na svečanoj dodjeli ugovora kod ministrice Kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek. Uz ministricu, na dodjeli su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof projekt provodi u periodu od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine uz podršku projektnih partnera Grada Novog Marofa, svojeg osnivača, i susjedne Općine Breznički Hum. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.062.619,02 HRK i jednaka je vrijednosti dodijeljenih bespovratnih sredstava.

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, u okviru projekta „Suradnja za razvoj“ financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalnih razvoj, cjelokupnom projektnom partnerstvu pruža stručnu savjetodavnu podršku u provedbi projekta.

Galerija