U petak, 15.srpnja 2022. godine održana je online završna konferencija petog u nizu projekta Varaždinske županije kojim se osigurava sustavna potpora učenicima s teškoćama u razvoju u vidu pružanja podrške pomoćnika u nastavi. Time se ujedno osiguravaju uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Ukupna vrijednost projekta „Mi možemo“ iznosi 4.348.972,80 HRK od čega su 3.914.075,52 HRK (90%) bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a Varaždinska županija je izdvojila sredstva u iznosu od 434.897,28 HRK (10 %).

Razdoblje provedbe je 16.kolovoza 2021. – 16.kolovoza 2022, u projektu sudjeluju 23 osnovne i 6 srednjih škola kojima je Varaždinska županija osnivač. Projektnim aktivnostima je bilo obuhvaćeno 99 djece s teškoćama.

Završnoj konferenciji su u ime korisnika, Varaždinske županije, prisustvovali članovi projektnog tima: pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te Irena Jović i Romana Kranjčić iz istog UO dok je Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije predstavljala Sanja Peharda, administratorica projekta.

Pročelnik Huđek ukratko je predstavio projekt i napomenuo da je on nastavak dugogodišnje brige za posebnu kategoriju učenika u našim školama koja nema alternativu i uvijek će biti prioritet Varaždinske županije kao osnivača odgojno – obrazovnih ustanova.

Sanja Peharda je informirala prisutne predstavnike partnerskih škola o odrađenim projektnim aktivnostima i ostvarenim rezultatima te zahvalila svim ravnateljima i stručnim službama škola na radu i trudu koji su uložili kako bi još jednu školsku godinu, većim dijelom obilježenu epidemiološkim mjerama, uspješno priveli kraju.

Ujedno, sudionici su imali priliku čuti da je u evaluaciji i projekt za sljedeću šk.godinu naziva „ Zajedno možemo“ vrijedan 4,8 milijuna kn kojim će se osigurati podrška pomoćnika u nastavi za 109- ero djece s teškoćama. Odluka o financiranju za taj projekt očekuje se u narednih mjesec dana, a 30 škola partnera u projektu će uskoro moći krenuti u proces zapošljavanja i edukacije budućih pomoćnika u nastavi.

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pružala je savjetodavnu podršku u pripremi i provedbi projekta „Mi možemo“, a suradnja s Varaždinskom županijom i partnerskim školama nastavlja se i u novom projektu.

 

GALERIJA