Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dana 21. studenog 2023. u postupak e-Savjetovanja uputilo je Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža novih generacija (NGA).

Cilj navedenog programa, National Programme for Broadband Backhaul Infrastructure, (NP-BBI) je izgradnja nacionalne NGN agregacijske pasivne infrastrukture, kao infrastrukturnog preduvjeta za implementaciju agregacijskih mreža koje će povezivati NGA pristupne mreže i jezgrene nacionalne mreže.

Dokument upućen u postupak e-Savjetovanja podijeljen je u četiri osnovna poglavlja i jedan Prilog koji je sastavni dio dokumenta te :

        1. Prikazuje osnovna polazišta NP-BBI programa;
        2. Specificira infrastrukturne, investicijske i poslovne modalitete provedbe NP-BBI programa;
        3. Opisuje sva strukturna pravila NP-BBI programa, kako bi isti dio u skladu s pravilima državnih potpora;
        4. Definira glavne operativne aspekte provedbe NP-BBI programa;
        5. Prilog donosi pregled definiranih opravdanih područja (naselja) te prioritizaciju opravdanih područja (naselja) u pogledu redoslijeda izgradnje agregacijske infrastrukture.

Operativnom provedbom NP-BBI programa upravljat će javno trgovačko poduzeće Odašiljači i veze d.o.o. (OiV d.o.o.). Većina sredstava za provedbu NP-BBI programa bit će osigurana unutar europskih strukturnih i investicijskih fondova. Predmetni dokument upućen u postupak e-Savjetovanja prvenstveno definira pravila provedbe NP-BBI programa s obzirom na državne potpore, dok su sva ostala provedbena pravila sufinanciranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova specificirana unutar OPKK  i pratećih podzakonskih i ostalih akata na razini EU-a i Hrvatske.

Odabrana opcija NP-BBI programa jest opcija izgradnje pasivne svjetlovodne agregacijske infrastrukture u javnom vlasništvu, temeljene na neosvijetljenim nitima.

e-Savjetovanje otvoreno je do 21. prosinca 2023. godine i dostupno je na poveznici  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25772