U Općoj bolnici Varaždin, 21.11.2023. godine, održala se završna konferencija projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“.

Ukupna vrijednost projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ iznosi 3.104.787,65 eura od čega se iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija sufinancira iznos od  1.858.119,32 eura (14.000.000,00 kuna), čime je postotak sufinanciranja od 59,96%. Razdoblje provedbe projekta je od 11. siječnja 2017. do 30. studenoga 2023. godine.

Realizacijom ovog projekta izgradila se nova zgrada objedinjenog hitnog bolničkog prijema u kojoj su smještene hitne prijemne ambulante – interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije. Novom prostornom organizacijom doprinijelo se poboljšanju zdravstvene zaštite kroz provedbu odgovarajućih mjera zdravstvene zaštite, usklađenu i funkcionalnu povezanost OHBP-a s drugim granama medicine Opće bolnice Varaždin, ali i kroz primjenu načela specijaliziranog pristupa kroz organiziranje i razvijanje posebnih specijaliziranih kliničkih, javnozdravstvenih dostignuća te njihovu primjenu u praksi na jednom mjestu bez upućivanja i vraćanja pacijenata.

Istaknuvši kako je za Varaždinsku županiju ova godina – godina zdravstva, župan Anđelko Stričak podsjetio je kako je je paralelno uz OHBP vrijedan 3,8 milijuna eura izgrađena i dnevna bolnica/jednodnevna kirurgija u vrijednosti od 7,5 milijuna eura. Sveukupno riječ je o investicijama u vrijednosti od 11,3 milijuna eura.

– U središte svih naših zdravstvenih ustanova nastojimo staviti pacijenta, odnosno one kojima je potrebna zdravstvena skrb. Smatram da smo izgradnjom ovog objekta u tome uspjeli. Osim što gradimo i uređujemo potrebne zdravstvene prostore i opremamo ih suvremenom medicinskom opremom, zainteresiranim liječnicima nastojimo omogućiti potrebne edukacije i specijalizacije. Trenutno tako u svim zdravstvenim ustanovama na specijalizaciji imamo oko 150 liječnika, od kojih njih oko 120 je iz Opće bolnice Varaždin – rekao je župan Stričak – osvrnuvši se i na liste čekanja.

Projekt je predstavio ravnatelj varaždinske bolnice dr. sc. Damir Poljak, mag. soc. geront koji je naglasio kako je vrijednost izgradnje objedinjenog hitnog bolničkog prijema nemjerljiva kako za žitelje Varaždinske županije, ali i šire, tako i za zdravstvene djelatnike.

– Varaždinska bolnica je na ovaj način, sva ona mjesta na koja su pacijenti dolazili, a riječ je o šest ambulanti, interna, kirurgija, urologija, otorinolaringologija, okulistika i neurologija, smjestila na jedno mjesto. Ti pacijenti danas dolaze na jedno mjesto gdje ih kvalitetni zdravstveni stručnjaci zbrinjavaju  u promptnom vremenu. Dnevno kroz naš OHBP prođe više od 250 pacijenata, što je veliki optjecaj, ali zasad sve one koji zatraže našu pomoć kvalitetno zbrinjavamo – rekao je ravnatelj dr. sc. Damir Poljak, mag. soc. geront koji se pohvalio kako bolnica napreduje i po pitanju smanjivanja liste čekanja.

Voditelj OHBP-a Zoran Antončić, dr. med. spec. internist i subspec. gastroenterologije okupljene je upoznao sa strukturom, ali i radom OHBP-a.

– Izgradnjom OHBP-a Opća bolnica Varaždin dobila je moderni i funkcionalni prostor za zbrinjavanje hitnih pacijenata. U njemu imamo zaposleno 49 medicinskih sestara, dok je 70-tak liječnika u dežurstvu. Ujedno, moram naglasiti kako je sam proces spajanja i prilagodbe prošao u najboljem mogućem redu kako za same pacijente tako i za liječnički i sestrinski kadar. Iako imamo povećan prijem pacijenata u odnosu na prošlu godinu, pokazali smo da možemo i da su svi naši pacijenti kvalitetno zbrinuti – rekao je Antončić.

Završnoj konferenciji prisustvovao je i ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva Gordan Žanić, predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg i ostali uzvanici.

Galerija

Fotografije preuzete s poveznice: Završna konferencija projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“: U prvih šest mjeseci rada OHBP-a obrađeno 36 posto više pacijenata nego u istom razdoblju lani – Varaždinska Županija (varazdinska-zupanija.hr)