U sklopu Norveškog financijskog mehanizma, odnosno Programa za razvoj poslovanja I inovacija u Hrvatskoj najavljena je objava Trećeg poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Svrha samog Programa je povećati konkurentnost te stvoriti vrijednost i uspostaviti održivi rast hrvatskih poduzeća.

Na poziv će se moći prijaviti hrvatska poduzeća kako bi, kroz bespovratna sredstva, financirala dio projekta čiji je osnovni cilj stvaranje inovativnijih proizvoda, usluga i procesa.

Treći poziv na predaju projektnih prijedloga trebao bi biti objavljen tiKategorija kolačićajekom listopada 2022. godine, te bi trebao biti otvoren otprilike 3 mjeseca.

Procijenjeni iznos bespovratnih sredstava u sklopu Poziva iznose između 5 i 6 milijuna EUR. U sklopu trećeg proziva posebno će se poticati projekti koji će se odnositi na:

        • Inovacije u zelenim industrijama;
        • Plavi rast.

Poziv će poticati stvaranje partnerskih veza između hrvatskih poduzeća te partnera iz Norveške, koji mogu imati oblik poduzeća, klastera, nevladinih organizacija, institucija i drugih tijela.

U sklopu programa, mala i srednja poduzeća iz Hrvatske mogu osigurati intenzitet potpore u iznosu od 50% ukupno prihvatljivih troškova projekta. Iznos bespovratnih sredstava načelno se može kretati između 50.000,00 EUR te 1.500.000,00 EUR, ovisno o veličini poduzeća te vrsti projekta.

Više informacija zaintereisrani prijavitelji mogu pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.innovasjonnorge.no/en/start-page/eea-norway-grants/calls-for-proposals/pre-announcement-croatia-call–for-proposals-on-green-industry-innovation-and-blue-growth/