Varaždinska županija je 29. srpnja 2021. godine održala online završnu konferenciju projekta JA MOGU.

Projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama kojima je Varaždinska županija osnivač,  naziva „JA MOGU“, trajao je pune četiri godine, a  tijekom njegove provedbe je ukupno 97 učenika s teškoćama (iz 21 osnovne i 8 srednjih škola), imalo pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika.

Projekt JA MOGU (UP.03.2.1.03.0034)  je odobren 2017. godine, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje, Investicijskog prioriteta 10.3. Povećanje jednakog pristupa cjeloživotnom učenju za sve dobne skupine u formalnim, neformalnim i informalnim okruženjima, unapređivanje znanja, vještina i kompetencija radne snage te promicanje fleksibilnih načina učenja profesionalnim usmjeravanjem i vrednovanjem stečenih kompetencija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 10.691.224,80 HRK, iznos bespovratnih sredstava 9.835.926,82 HRK odnosno 92% dok je obavezno sufinanciranje Varaždinske županije iznosilo 855.297,98 HRK odnosno 8% ukupne vrijednosti projekta.

Dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije najavio je nastavak osiguravanja ovakve vrste pomoći kroz novi jednogodišnji projekt naziva „Mi možemo“ vrijednosti preko 4 mil. kn koji je početkom srpnja prijavljen za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda, a iz njega će 98 učenika s teškoćama dobiti pomoćnike.

Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije čestitala je na uspješnom završetku projekta te napomenula kako je u proteklih sedam godina, od 2014. godine, za projekte pomoćnika u nastavi na godišnjoj razini uloženo oko 2.5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i županijskog proračuna.

Martina Klopotan-Tuk, voditeljica projekta i zamjenica ravnatelja Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA) nadovezala se na riječi zamjenice župana informacijom da je „JA MOGU“ četvrti projekt takve vrste i da nam predstoji i peti kao i da se EU projektima rješava nedostatak sustavne podrške u nastavi za djecu s teškoćama. Po održavanju kratke prezentacije sa konkretnim brojkama projekta koji završava i planovima za naredni projekt, zahvalila je svim akterima, a  posebno svim suradnicima iz sjene koji su obavljali računovodstvene i administrativne poslove i odradili velik dio posla.

Galerija