Kratki opis projekta

Projektom će se osigurati društvena uključivost, jačanje čitalačkih kompetencija i kompetencija pisanja ranjivih skupina u naseljima Općine Breznički Hum i Grada Novog Marofa, u kojima je pristup knjizi otežan.

Projektne aktivnosti uključuju uspostavu usluge pokretne knjižnice tipa III (nabava, opremanje i rad bibliobusa) koja će knjigom opskrbiti najmanje 500 korisnika. Također, tu je priprema te implementacija participativnih aktivnosti čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija kao i istraživanje te podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Pokretnom knjižnicom osigurat će se dostupnost knjige i materijala u teritorijalno izoliranim dijelovima Općine Breznički Hum i Grada Novog Marofa.

Projektom će poseban fokus biti stavljen na ranjive skupine; osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposlene osobe te mlade. Pripremom i provedbom raznih kreativnih radionica i aktivnostima promocije čitalaštva nastoji se dugoročno pozitivno utjecati na čitalačke navike te integraciju spomenutih skupina u društvo.

Ciljevi projekta

  • povećanje dostupnosti knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima općine Breznički Hum te naseljima Grada Novog Marofa
  • povećanje broja čitatelja i čitateljskih kompetencija uz provedbu promotivnih čitalačkih aktivnosti, događanja i kampanja

Rezultat projekta

Povećana dostupnost knjiga i čitalačkih programa uz povećan broj čitatelja i čitateljskih kompetencija u izoliranim dijelovima općine Breznički Hum i Grada Novog Marofa.

Vodeći partner

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof

Projektni partneri

  • Grad Novi Marof
  • Općina Breznički Hum

Vrijednost projekta

Projekt je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta: 2.062.619,02 HRK

Sufinanciranje iz ESF-a: 2.062.619,02 HRK

Razdoblje provedbe projekta

24 mjeseca, od 16.09.2021. do 16.09.2023.

Status projekta

Završen

Kontakt osoba u JURA-i za više informacija

Andrea Bubnjarić

andrea.bubnjaric@rrvz.hr

Dodatne informacije o projektu

https://www.gknm.hr/nasi-programi/citanje-na-kotacima/