Predstavnici Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije 17. svibnja 2022. godine sudjelovali su, u virtualnom okruženju, na konferenciji pod nazivom “ITU gradovi u novom programskom razdoblju”.

Konferencija je održana s ciljem predstavljanja dosadašnjih rezultata korištenja ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj i proširenja ITU mehanizma na nova područja, kao i mogućnosti ulaganja koje se nude kroz novo financijsko razdoblje 2021.-2027.

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristio u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, a koji je omogućio integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Do sada je ITU mehanizam koristilo 8 gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac) te je u razdoblju 2014.-2020. godine ugovoreno 127 projekata ukupne vrijednosti 2,31 milijardi kuna.

U aktualnom programskom razdoblju ITU mehanizmom bit će obuhvaćeno 8 urbanih aglomeracija koje su bile uključene i u prethodnoj perspektivi, te čak 14 novih gradova koji su ujedno i sjedišta županija (Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin).

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ista je obuhvaćala niz stručnih izlaganja, kao i panel raspravu o iskustvu uspostave posredničkih ITU tijela i provedbe ITU mehanizma te panel raspravu o pripremnim aktivnostima i očekivanjima gradova u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Tijekom konferencije ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, gđa. Nataša Tramišak, konstatirala je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izradilo 2 programa novog razdoblja. Istaknula je da u okviru Programa kohezijske politike na raspolaganju imamo ukupno oko 50,12 milijardi kuna, od čega se 11,5 milijardi odnosi na potpuno novi Integrirani teritorijalni program. Uz navedeno, naglasila je da će uz ITU gradove veliku promjenu za gospodarstvo Hrvatske učiniti i Planovi za industrijsku tranziciju regija, odnosno Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske u koju će biti uključen svaki od ITU gradova, izuzev Grada Zagreba. Također, napomenula je kako će se sukladno EU regulativi izdvojiti za ITU mehanizam preko 12,9 % sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će ITU gradovi na raspolaganju imati oko 679,6 milijuna eura za svoje projekte.

Galerija