U Park Boutique hotelu u Varaždinu, dana 14. lipnja 2022. održana je uvodna konferencija projekta CARDIAB PROTECT (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila)“ čiji je cilj aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

Ukupna Vrijednost projekta je 494.709,18 kuna dok su bespovratna sredstva u iznosu od 494.709,18 kn osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Projekt je odobrenu sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.; Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2.

Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, dok su partneri na projektu Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinska županija – Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilnu zaštitu i hrvatske branitelje.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 30. ožujka 2022., a razdoblje provedbe je od 30. ožujka ove godine do 30. rujna 2023. i u tom razdoblju nastat će niz edukativnih materijala koji će služiti i kao alati za daljnji rad stručnjacima iz Zavoda.

Uvodnoj konferenciji nazočili su u ime nositelja projekta ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj te voditeljica projekta Irena Stipešević Rakamarić. U ime Varaždinske županije kao projektnog partnera nazočila je Pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilnu zaštitu i hrvatske branitelje Ljubica Božić dok je u ime Doma zdravlja Varaždinske županije nazočila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Varaždinske županije Andreja Tomašek.

U pozadini prijave ovog projekta stoji potreba za organiziranjem ambulantnih preventivno rehabilitacijskih programa za najčešće kronične bolesti – prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i debljinu. To su bolesti životnog stila i reverzibilne su u značajnoj mjeri ako osoba promijeni način prehrane, aktivno se kreće, promijeni stavove i rizična ponašanja. Kroz projektno razdoblje održat će se šest različitih tematskih okruglih stolova, 30-tak radionica i jedna dvodnevna konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji. Materijali i edukacije su namijenjeni za različite ciljane skupine: djecu i mlade, odrasle, kronične bolesnike, trudnice, osobe starije životne dobi – rekla je, između ostalog, voditeljica projekta mr. Irena Stipešević Rakamarić, med. spec. javnog zdravstva, subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti iz ZZJZ Varaždinske županije.

Pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilnu zaštitu i hrvatske branitelje Ljubica Božić istaknula je kako je ova uvodna konferencija uvod u još jedan uspješan projekt koji se provodi u Varaždinskoj županiji. Ujedno je i jedan od tri projekata koje u okviru poziva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“ provode ustanove kojima je osnivač Varaždinska županija.

Aktivnostima koje su planirane projektom cilj je podići kvalitetu života naših sugrađana. U ovom digitalno uvjetovanom ubrzanom ritmu života često ne uspijemo dohvatiti neku zdravu voćku, često nam zdrava navika klizne iz ruke ili jednostavno prođe pokraj nas. Ovi projekti prilika su da stanemo na loptu i počnemo ponovno preventivni sagledavati rutinu – izjavila je pročelnica Božić naglasivši kako je Varaždinska županija 2018. godine prvi put sufinancirala projekt CARDIAB PROTECT u iznosu od 20 tisuća kuna, da bi se u 2020. i 2021. godini taj iznos poveća na 50 tisuća kuna.

Okupljenima su se još obratili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Varaždinske županije Andreja Tomašek.

 

GALERIJA