Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva potencijalne prijavitelje da se uključe u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti pod nazivom Europski tjedan mobilnosti.

Tema Europskog tjedna mobilnosti u 2022. godini je „Bolja povezanost“, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju.

Europski tjedan mobilnosti uz potporu Europske komisije održava se u razdoblju od 16. do 22. rujna 2022. godine.

Europski tjedan mobilnosti sastavljen je od tri glavne komponente:

        • Tjedan aktivnosti;
        • Trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti;
        • “Dan bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Svi koji su zainteresirani za sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti mogu prijaviti svoje aktivnosti i mjere putem mrežne stranice www.mobilityweek.eu.

Dodatno, lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti. Nagradom Europskog tjedna mobilnosti želi se nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana. Obrasci za prijavu za dodjelu bit će pravovremeno objavljeni na poveznici https://mobilityweek.eu/emw-awards/.