Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u elektroničko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. (Strateški plan ZPP-a) te javnu raspravu Strateške studije utjecaja na okoliš Strateškog plana ZPP-a

Strateški plan ZPP-a je temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi – EFJP i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj) – uz nacionalni doprinos.

Vlada RH je povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15% na 20% što je dovelo do ukupnog povećanja omotnice za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

U sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak za hrvatske poljoprivrednike, Vlada je osigurala dodatnih 201 milijun eura koji su stavljeni na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u ove dvije godine prijelaznog razdoblja, 2022. i 2023.

Od prvog su Nacrta SPP ZPP-a dodane još dvije poljoprivredno – okolišne vrste potpora za ekološke proizvođače.

Potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura.

Potpora za uspostavu mladih poljoprivrednika povećana je u odnosu na Program ruralnog razvoja s 50.000 eura na 75.000 eura, a intenzitet potpore za ulaganja mladih poljoprivrednika u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi maksimalno 80%.

Planirana maksimalna stopa jamstva za mlade poljoprivrednike iznosit će maksimalno 80%, dok će za ostale poljoprivrednike iznositi maksimalno 70%.

Zadržana su sredstva za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu će je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda.

Tekst Strateškog plana dostupan je na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Documents/List/21577

Više informacija dostupno je na poveznici: https://ruralnirazvoj.hr/u-javnoj-raspravi-strateski-plan-zpp-a-2023-2027-hrvatska-osigurala-dodatnih-100-milijuna-eura/