Više od 200 sudionika pratilo je 19. siječnja 2023. godine predstavljanje Nacrta Plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koje je organizirala Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije u sklopu projekta “Suradnja za razvoj”.

Događanje je organizirano s ciljem poticanja javnosti na uključivanje u postupak savjetovanja o Plana razvoja Varaždinske županije kao jednog od najvažnijih strateških dokumenata Varaždinske županije.

Ovo javno predstavljanje organizirali smo kako bismo građane naše županije, udruge, poduzetnike, voditelje ustanova i javnog sektora upoznali s Nacrtom Plana razvoja Varaždinske županije 2021. – 2027. Javna rasprava o planu već traje, odnosno otvorena je do 29. siječnja, do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge. Ovaj Plan, osim što ističe kojim to dobrima Varaždinska županija raspolaže, predviđa i više od 50 važnih ulaganja ogromne vrijednosti. Realizacijom tih ulaganja, osim što će Varaždinska županija dobiti novu vizuru, a samim time i dušu, omogućit će se i našim građanima da, osim kvalitetnijeg života, razvijaju i svoj poduzetnički duh i zarade koju kunu više. Imamo priliku široj javnosti predstaviti projekte vezane uz naš potencijal –  od vulkana Gaveznice, vunastog nosoroga Erike, špilje Vindija, arheološkog parka Gomila, pa do brojnih drugih arheoloških lokaliteta, kurija, crkava, dvoraca, pa do današnjeg doba, projekata u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu  i digitalnim tehnologijama. Mogli bismo ukratko reći „od erupcije do umjetne inteligencije“, sve se nalazi na području Varaždinske županije – rekao je župan Anđelko Stričak.

Proces izrade ključnog dokumenta razvoja Varaždinske županije trajao je intenzivnih godinu i pol dana. Tim je dokumentom definiran budući razvoj županije te je strateški povezan s nacionalnim dokumentom “Nacionalna razvojna strategija 2030“.

– U postupku pripreme Nacrta Plana razvoja Varaždinske županije sudjelovalo je šest tematskih skupina (gospodarstvo, turizam i kultura, poljoprivreda i zaštita okoliša, infrastruktura i prostorno uređenje, obrazovanje i sport, zdravstvo i socijalna skrb) te Partnersko vijeće Varaždinske županije, što je zahtijevalo angažman sveukupno stotinjak sudionika. Iz Plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine identificirano je pet ključnih razvojnih područja koja su važna za definiranje smjera u kojem županije želi ići u narednih 5 i više godina. Tih pet razvojnih područja Plana razvoja nazvali smo „5.o“, a odnose se na: 1. Očuvanje kulturne baštine i razvoj kulture, 2. Odgoj i obrazovanje, 3. Osiguranje kvalitete sustava zdravstva i socijalne skrbi, 4. Okoliš – smanjenje utjecaja klimatskih promjena i zaštitu prirode, 5. Održivi razvoj gospodarstva i prometne infrastrukture. Savjetovanje s javnošću za Plan razvoja Varaždinske županije traje do 29. siječnja pa vas sve ovim putem pozivam da se prijavite na službeno savjetovanje s javnošću objavljeno na službenim stranicama Varaždinske županije. Ipak se ovdje radi o našoj budućnosti u narednih 5 i više godina – rekao je ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović.

Nakon predstavljanja Nacrta Plana razvoja Varaždinske županije uslijedila je rasprava sudionika na temu budućih projekata Varaždinske županije u kojoj je na pitanja odgovarao župan Anđelko Stričak.

Uz zamjenicu župana Silviju Zagorec i predsjednika Županijske skupštine dr. sc. Josipa Križanića, na predstavljanju su sudjelovali brojni gradonačelnici i načelnici, županijski, gradski i općinski vijećnici, ravnatelji županijskih i državnih ustanova, direktori, obrtnici i predstavnici tvrtki, predstavnici akademske zajednice, pročelnici županijskih upravnih odjela, predstavnici državnih institucija i udruga s područja županije.

Među brojnim predstavljenim projektima iz Nacrta Plana razvoja je i projekt uređenja Posjetiteljskog centra Gomila u Jalžabetu. Voditelj arheološkog istraživanja na toj lokaciji je dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju, koji je također bio na predstavljanju.

– Varaždinska županija obiluje iznimno vrijednim, u svjetskim razmjerima, spomenicima arheološke i kulturne baštine koje treba povezati i predstaviti kao jedan turistički program. Mogu reći da ljudi koji dolaze u varaždinsku regiju imaju priliku u dan, dva, tri posjetiti spomenike i lokalitete za koje bi u svijetu trebali proputovati nekoliko zemalja. Tako se u Jalžabetu nalazi kraljevski prapovijesni oblik grobnice poput onih kakve turisti posjećuju u Grčkoj, pronaći ćete nevjerojatno vrijedan rimski kupališni kompleks u Varaždinskim Toplicama kakav ćete naći u Engleskoj, ta tu je i špilja Vindija koja je jedna od najvrijednijih nalaza neandertalaca. Tu su i prekrasni dvorci, fenomenalna priroda – sve su to uspavani potencijal kojeg treba buditi. Iznimno mi je drago da je projekt turističke valorizacije Gomile u Jalžabetu uključen u ovu cijelu priču – rekao je dr. sc. Kovačević.

Projekt „Suradnja za razvoj“ financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć. Ukupna vrijednost projekta „Suradnja za razvoj“ iznosi 23.754.679,20 HRK/3.152.787,74 EUR, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 20.191.477,32 HRK/ 2.679.869,58 EUR, odnosno 85%. Projekt traje 60 mjeseci, od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2023.

Putem projekta Suradnja za razvoj, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije pruža besplatnu stručnu pomoć za pripremu i provedbu razvojnih projekata, izrađuje strateške i razvojne dokumente kao i provedbene dokumente za područje Varaždinske županije te organizira informativne događaje i edukativne aktivnosti na temu europskih strukturnih i investicijskih fondova. Dosadašnji rezultati savjetodavne podrške govore sami za sebe: 70 pripremljenih projekata/projekata u pripremi, 53 provedena projekta/projekta u provedbi, 16 strateških dokumenata i 8 informativno – edukativnih događanja.

 

GALERIJA SLIKA