Od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti je kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti čine 3 glavne komponente:

    1. Tjedan aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna;
    2. Trajne mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza);
    3. Organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Ovogodišnje tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlje.

Registracije za prijavu aktivnosti povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti sada su otvorene za tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili druge zainteresirane subjekte.

Dodatno, lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti. Svrha nagrade je prepoznati značajna postignuća lokalnih uprava koja su ostvarena  tijekom godine, a koja su izravno povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Za nagradu mogu konkurirati sudionici čija prijava ispunjava sva 3 „zlatna kriterija“ Europske povelje (organizacija Tjedna mobilnosti, uvođenje barem jedne nove trajne mjere i organizacija „Dana bez automobila“).

Tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili neki drugi subjekti svoja će se postignuća također moći prijaviti za nagradu u posebnoj kategoriji.

Sve ostale informacije o događanju i prijavi dostupne su na sljedećoj poveznici: https://mobilityweek.eu/home/