Razorni potres magnitude 5,5 MW 22. ožujka 2020. godine pogodio je područje Zagrebačke županije i nanio trajne posljedice širem području. Sveukupno 16 vatrogasaca JVP Grada Varaždina kroz 8 je dana sudjelovalo u spašavanju imovine i sanaciji šteta uzrokovanih potresom na području Zagrebačke županije.

Zbog velikog broja intervencija koje su se odvijale u katastrofalnim uvjetima, oštećen je značajan dio opreme, prvenstveno zaštitna oprema i kompletna oprema za rad i spašavanje s visina i dubina te ostala oprema koja je služila u intervencijama radi značajne i povećane upotrebe. Radi navedenog, JVP Grada Varaždina stekla je uvijete za prijavu na natječaj Fonda solidarnosti Europske unije i jednostavnu izravnu dodjelu bespovratnih sredstava čija svrha je bila pokriti javne rashode izravno povezane sa serijom potresa od 22. ožujka 2020. godine s epicentrom na području Zagrebačke županije.

Uz stručnu podršku Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, JVP Grada Varaždina uspješno je prijavila i provela projekt „Nabava uništene, oštećene i rashodovane opreme JVP Grada Varaždina nakon potresa 22. ožujka 2020. u Zagrebu“, pod referentnim brojem FSEU.JID.MUP.SP.161.

JVP Grada Varaždina dodijeljena su bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 20.237,73 EUR za nabavu zaštitne opreme i kompletne opreme za rad i spašavanje s visina i dubina te ostalu opremu koja je služila u intervencijama. Navedeni projekt proveden je u sklopu Poziva „Jednostavna izravna dodjela bespovratnih sredstava iz FSEU“.

Razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2020. do 30. lipnja 2023. godine, a projekt je u potpunosti završen. Ukupne troškove u 100% iznosu financirao je Fond solidarnosti Europske unije.