U prostorijama Općine Vinica 22. kolovoza 2023. godine održana je završna konferencija projekta „Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica“, kojeg Općina Bednja provodi u partnerstvu s Općinom Vinica te Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin i Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec.

Ishode projekta predstavio je načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec.

      • Rezultat projekta je povećana svijest stanovništva naših općina o važnosti prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa. Vjerujem da su naši sumještani usvojili zdravi životni stil, a u projektne aktivnosti uključilo se oko tisuću stanovnika svih starosnih skupina; od najmlađih do najstarijih.

Nadalje, načelnik Štimec naglasio je kako je ukupna vrijednost projekta 46.407, 62 eura, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Za vrijeme trajanja provedbe projekta, od 21. ožujka 2022. godine do 21. rujna 2023. godine, na području dvije općine provedene su radionice o bolestima krvožilnog sustava, dijabetesa i čimbenicima pretilosti. Nadalje, realizirale su se radionice o zdravoj  i pravilnoj prehrani za predškolce i učenike osnovnih škola te za lokalno stanovništvo, kao i radionice pripreme zdravog doručka i slastica. Također, održane su sportske aktivnosti; radionice nordijskog hodanja i biciklijade.

Izrađene su tri edukativne zdravstvene televizijske emisije i objavljena tri stručna članka, brošure i letci, dok su za dječji uzrast izrađene slikovnice na temu dječje pretilosti i pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

Načelnik Općine Bednja dr. sc. Damir Poljak istaknuo je zadovoljstvo uspješnom provedbom projekta.

      • Sve ove bolesti utječu na smanjenje kvalitete života našeg stanovništva, pad njihove radne produktivnosti te opterećenje zdravstvenog sustava. Stoga smo osmislili ovaj projekt i preventivne programe. Ono što ostaje za budućnost je novi, zdravi način života koji su stanovnici usvojili sudjelujući u ovom projektu.

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije općinama Bednja i Vinica pružila je savjetodavnu podršku pri pripremi i provedbi ovog projekta.

Galerija slika