U sklopu konferencije „Urbana agenda za Hrvatsku- predstavljanje Urbanog razvojnog fonda“ održane 04. travnja 2024. godine predstavljen je novi instrument u ponudi financijskih proizvoda koji omogućavaju financiranje razvojnih projekata.

Urbani fond namijenjen je kreditiranju investicijskih ulaganja u javnu i poslovnu infrastrukturu, a njima se po prvi put omogućuje da se sredstvima EU projekata javne infrastrukture obogaćuju komercijalnim sadržajima.

Financiranjem putem Urbanog razvojnog fonda nudit će se značajan otpis dijela glavnice u svrhu poticanja dodatnih ulaganja, iznad minimalnih zahtjeva održivog i uključivog razvoja, putem uvjetnog bespovratnog dijela koji pokriva smanjenje isplativosti investicije zbog takvih dodatnih ulaganja. To znači da će država oprostiti čak do polovice kredita kako bi potaknula ulaganja u zelenu tranziciju koja će se uklopiti u lokalno okruženje, a građanima učiniti dostupnom priuštivu društvenu infrastrukturu.

Korisnicima će na raspolaganju biti preko 170 milijuna eura.

Više informacija o Urbanom razvojnom fondu dostupno je na poveznici: https://eufondovi.gov.hr/ministarstvo-regionalnoga-razvoja-i-fondova-europske-unije-i-hrvatska-banka-za-obnovu-i-razvitak-predstavili-urbani-razvojni-fond/