Uz savjetodavnu pomoć Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, javni isporučitelj vodnih usluga IVKOM VODE d.o.o. prijavio je projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec“, čija ukupna vrijednost iznosi 34.025.665,66 EUR.

Predmetni projekt prijavljen je na poziv na dostavu prijedloga projekta „Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija“.

Cilj projekta je pridonijeti poboljšanom upravljanju vodama i očuvanju vodnih resursa na području aglomeracije Ivanec a u svrhu postizanja veće otpornosti na klimatske promjene te povećanju broja stanovnika koji koriste poboljšani sustav prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda. S obzirom na veliku zemljopisnu površinu aglomeracije Ivanec, ekonomska analiza i projektno-tehnička dokumentacija pokazale su na nemogućnost obuhvata svih potreba aglomeracije Ivanec u okviru ovog projekta. Odnosno, projekt će se provoditi na dijelu aglomeracije koji obuhvaća grad Ivanca i naselja Gečkovec, Ivanečko Naselje, Jerovec, Kaniža, Knapić, Lančić, Punikve i Vuglovec.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje, pri čemu će se izgraditi gravitaciji kolektori duljine 30.589 m, tlačni cjevovodi u dužini od 1.976 m, 12 komada crpnih stanica, 10 kišnih preljeva te 3 retencijska bazena. Nadalje, sanirat će se postojeći kolektori duljine 4.240 m, projektirat će se i izgraditi prva faza uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Ivanec, dimenzioniran na 11.000 ekvivalenta stanovnika. Također, nabavit će se specijalna komunalna oprema za održavanje sustava odvodnje te će se izraditi i poboljšati baza podataka. Ostale aktivnosti projekta obuhvaćanju nadzor nad izvođenjem radova, upravljanje projektom te promidžbu i vidljivost.

Provedba projektnih aktivnosti trajat će do veljače 2025. godine.