Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja dana 05. ožujka 2024. godine u postupak e-Savjetovanja uputilo je poziv na dodjelu projektnih prijedloga „Inovacijski vaučeri za MSP-ove“.

Predmet Poziva je jačanje kapaciteta MSP-ova za istraživanje, razvoj i inovacije kroz poticanje suradnje sa znanstveno-istraživačkim organizacijama, uključujući organizacije za istraživanje i širenje znanja, istraživačke strukture, infrastrukture za testiranje i eksperimentiranje ili inovacijske klastere, u svrhu razvoja novih proizvoda, usluga ili procesa, s naglaskom na njihovu komercijalizaciju.

Svrha Poziva je pružanje stručne podrške od strane infrastrukture za testiranje i eksperimentiranje ili inovacijske klastere u vidu ugovornog pružanja usluga MSP-ovima za troškove testiranja, ispitivanja, demonstracijskih aktivnosti i korištenja stručnih tehničkih znanja za potrebe inovativnih procesa i komercijalizacije inovacija.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se u obliku vaučera putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstva u modalitetu trajno otvorenog poziva, do iskorištenja raspoloživih sredstava predviđenih za ovaj Poziv.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva je 4.874.214,00 EUR.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu je 2.000,00 EUR, dok iznos vaučera ne može biti viši od 10.000 EUR po pojedinom projektnom prijedlogu.

U okviru Poziva dodjeljivat će se državne potpore poduzetnicima u skladu s Programom dodjele državnih potpora za inovacije za MSP-ove putem inovacijskih vaučera.

Prihvatljive aktivnosti projekta obuhvaćaju:

        1. Testiranje proizvoda, usluge ili procesa;
        2. Ispitivanje proizvoda, usluge ili procesa;
        3. Demonstracijske aktivnosti;
        4. Stručna i tehnička znanja u svrhu razvoja proizvoda, usluga i procesa.

Prihvatljivi troškovi projekta obuhvaćaju troškove testiranja, ispitivanja, demonstracijskih aktivnosti, troškove pružanja stručnih tehničkih znanja, u svrhu razvoja proizvoda, usluga i procesa.

e-Savjetovanje otvoreno je do 20. ožujka 2024. godine, a dostupno je na poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=26708