Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede stavlja na raspolaganje poljoprivrednicima novi financijski instrument „Obrtna sredstva SP ZPP“, sufinanciran iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U okviru navedenog Programa, HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru izravno odobravati zajmove za financiranje obrtnih sredstava u skladu s uvjetima Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. (SP ZPP).

Cilj ovih financijskih instrumenata je povećanje dostupnost zajmova subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja.

Namjena zajma je financiranje obrtnih sredstava, odnosno financiranje troškova redovnog poslovanja (priprema sjetve, proizvodnje, sirovine i materijal, ostali proizvodni troškovi i sl.). Maksimalni iznos zajma za obrtna sredstva je 25.000,00 EUR uz kamatnu stopu od 0,50%.

Predviđena alokacija za 2024. godinu iznosi 6.705.882,00 EUR te je raspodijeljena prema vrstama Intervencija (vrstama ulaganja):

  • 10.FI – FI_Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju – 4.705.882,00 EUR;
  • 11.FI – FI_Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda – 1.000.000,00 EUR;
  • 14.FI – FI_Razvoj poslovanja u ruralnim područjima – 1.000.000,00 EUR.

Zaprimanje zahtjeva za zajmove započinje 12. travnja 2024. godine u 12:00 sati putem on-line obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO. Zahtjevi za pojedinu vrstu intervencije zaprimat će se do iskorištenja predviđene alokacije za tu vrstu intervencije.

Više informacija o novom financijskom okviru, uvjetima programa i potrebnoj dokumentaciji dostupno je na poveznici https://hamagbicro.hr/otvaraju-se-novi-zajmovi-za-obrtna-sredstva-iz-strateskog-plana-zajednicke-poljoprivredne-politike/