Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice pokrenula je postupak javne nabave za izvođenje radova energetske obnove objekta Minerva. Procijenjena vrijednost javne nabave za same radove iznosi 56.373.247,25 HRK, bez PDV-a, a sva dokumentacija je dostupna u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Krajnji rok za dostavu ponuda je 18. travnja u 8 sati.

Riječ je o najvećem projektu energetske obnove u Varaždinskoj županiji. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi čak 73,4 milijuna kuna, pri čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno bespovratnih 37,8 milijuna HRK, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ovim projektom planiraju se zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, čime će se smanjiti troškovi grijanja i električne energije, a poboljšat će se komfor, kvaliteta zraka i zaštita od buke. Energetska obnova uključivat će zahvate na toplinskoj ovojnici zgrade (vanjski zidovi, vanjski stropovi, grede i stupovi, vanjska stolarija, neprohodni ravni krovovi, kosi krovovi, prohodni ravni krovovi – terase) te popratne radove nužne za zahvate modernizacije strojarskih i elektrotehničkih sustava, zahvate modernizacije i zamjene unutarnje rasvjete novom, energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom, izvedbu integrirane sunčane elektrane na krovovima zgrade te modernizaciju sustava GVHK – grijanje, ventilacija, hlađenje i klimatizacija te uspostavu centralnog nadzornog upravljačkog sustava.

Time će se godišnja potrošnja primarne energije smanjiti za 59,66%, u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove, a smanjit će se i emisija CO2, za 58,44% te će zgrada iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred A+.