U posljednje dvije godine provedbe projekta pod nazivom „Suradnja za razvoj“ Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije bila je stručna savjetodavna podrška u pripremi i provedbi EU projekata vrijednih više od 630 milijuna kuna!

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA) je, tijekom posljednje dvije godine provedbe projekta pod nazivom „Suradnja za razvoj“, bila stručna savjetodavna podrška u pripremi i provedbi EU projekata vrijednih više od 630 milijuna kuna.

Provedba projekta ”Suradnja za razvoj” odobrena je JURA-i 1. siječnja 2019. godine, a trajat će do 31. prosinca 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 23,7 milijuna kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira čak 85 %, odnosno 20,2 milijuna kuna.

Cilj projekta „Suradnja za razvoj“ je podizanje administrativnih kapaciteta javnopravnim tijelima u svrhu pripreme i/ili provedbe EU projekata. Uz brojne projektne aktivnosti, zaposlenici JURA-e javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije i izravno pružaju stručnu savjetodavnu podršku u pripremi i provedbi EU projekata. Rezultat takve podrške su odobrena europska financijska sredstva za sufinanciranje provedbe projekata ukupne vrijednosti više od 393 milijuna kuna, a na odobrenje sufinanciranja, u ovom trenutku, spremno čekaju i projekti ukupne vrijednosti 237 milijuna kuna.

Besplatna podrška

– „Suradnja za razvoj“ je projektni prijedlog koji je JURA odlično osmislila i pripremila, na što sam posebno ponosan i na čemu čestitam kolegicama koje su radile na njegovoj pripremi –  naglašava Krunoslav Blaži, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, i nastavlja:

Početkom provedbe ovog projekta, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije dobila je mogućnost financiranja velikog dijela vlastitih troškova redovnog poslovanja, iz europskih fondova. Projekt „Suradnja za razvoj“ omogućio nam je da svim javnopravnim tijelima, Županiji, općinama, školama, zdravstvenim i drugim ustanovama s područja Varaždinske županije kontinuirano pružamo izravnu pomoć u pripremi i provedbi EU projekata, a da istovremeno oni tu uslugu ostvaruju potpuno besplatno. Troškove plaća koje mi imamo na tim poslovima, podmirujemo iz europskih fondova kroz projekt „Suradnja za razvoj“. Iako vlastite uspjehe ne artikuliramo dovoljno često i dovoljno glasno, na njih smo itekako ponosni jer su oni u nacionalnim okvirima na samom vrhu uspješnosti. Ozbiljnost pristupanja poslu, iskustvo, metodičnost i stručnost zaposlenika JURA-e očituje se u činjenici da su svi projektni prijedlozi, u čijoj su pripremi sudjelovali zaposlenici JURA-e u posljednje dvije godine, odobreni za financiranje.

Iako JURA pruža savjetodavnu pomoć u pripremi i provedbi EU projekata svim javnopravnim tijelima, najveći i najvažniji korisnik je, nedvojbeno, Varaždinska županija, koja je ujedno i osnivač ustanove. Varaždinska županija se posljednjih godina, vođena županom Radimirom Čačićem, jasno opredijelila za politiku maksimalnog korištenja europskih fondova kao osnove regionalnog razvoja. Uz jasnu viziju razvoja Županije i kompetentnost zaposlenika JURA-e u pripremi i provedbi EU projekata, Varaždinska županija je već tri uzastopne godine najuspješnija županija u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava, na što jasno ukazuju podaci Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija. Prema tim, javno dostupnim podacima, u 2020. godini Varaždinska županija je po glavi stanovnika uspjela povući 1.499 kn, što je više od bilo koje druge županije i daleko iznad prosjeka. Prema ovom kriteriju, iza Varaždinske slijede Požeško-slavonska županija s 1.314 kn, Bjelovarsko-bilogorska županija s 1.297 kn, Virovitičko-podravska županija s 1.042 kn i Međimurska županija s 933 kn po glavi stanovnika. O uspješnosti govore i podaci Ministarstva graditeljstva koji pokazuju da se u Varaždinskoj županiji provode projekti energetske obnove ukupne vrijednosti gotovo 320 milijuna kuna, za koje je odobreno čak 164,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Odličan primjer

Posebno veseli činjenica što su najveće investicije europskog novca kanalizirane u projekte zdravstvenog i obrazovnog sustava Varaždinske županije. Osim energetskih obnova gotovo svih zgrada opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, gotovo svih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, grade se i novi bolnički kompleksi u krugu Opće bolnice Varaždin i Rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Više od 180 milijuna kuna uložit će se u Regionalne centre kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin i pri srednjoj školi „Arboretum Opeka“. Slobodan sam reći da je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, u realizaciji svih navedenih projekata, bila jedan od ključnih dionika – ističe Blaži.

Pozivam sve općine i gradove i ostala javnopravna tijela s područja Varaždinske županije, a koja to još nisu učinila, da slijede odličan primjer Varaždinske županije i da nam se slobodno obrate za pomoć i savjetodavnu podršku pri pripremi i provedbi EU projekata. Razvoj Varaždinske županije i stvaranje mjesta ugodnijeg za život, zajednički je cilj svih nas. U postizanju tog cilja bit ćemo uspješniji u sinergiji kroz „Suradnju za razvoj“- zaključio je ravnatelj JURA-e.

Galerija