U Županijskoj palači u Varaždinu, dana 16.08.2022. godine, održana je press konferencija vezana uz radove na rekonstrukciji podruma i njegovoj prenamjeni u posjetiteljski centar, koji će biti opremljen visokom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština Varaždinske županije.

Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB“, čija je ukupna vrijednost 1.245.215,36 eura ili 9.339.115,00 kuna, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanisza kampus. Savjetodavnu pomoć u provedbi ovog projekta pruža Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

U sklopu projekta će biti uspostavljena dva posjetiteljska centra, jedan u Varaždinskoj županiji, a drugi u Općini Csurgóu u Mađarskoj.

– Kao što znate, palača Varaždinske županije jedna je od najstarijih i najljepših građevina smještenih u središtu grada Varaždina. Nedavno smo obilježili 250. obljetnicu od njezine izgradnje, a uskoro će dobiti dodanu vrijednost u turističkom smislu. Podrum ispod ove građevine će se putem EU projekta rekonstruirati i prenamijeniti za turizam, u posjetiteljski centar koji će biti moderno opremljen. Vrijednost uređenja našeg centra je procijenjena na oko 6,3 milijuna kuna. Od toga se na ugovorene građevinske radove odnosi 4,3 milijuna kuna. Trenutno se u podrumu izvode građevinski radovi, a slijedi raspisivanje javne nabave za softver i hardversku podršku za opremu. Vjerujemo da će posjetitelji rado pohoditi naš centar u kojem će u virtualnom obliku biti prezentirana povijesna, kulturna i prirodna baština Varaždinske županije – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je kako je posjetiteljski centar upravo ono što nedostaje Varaždinskoj županiji.

– Ovime ćemo obogatiti turističku ponudu i produljiti sezonu, jer će se turisti, ali i svi žitelji Varaždinske županije o prirodnim ljepotama i znamenitostima moći upoznavati tijekom cijele godine. U posjetiteljskom centru ćemo donijeti pregled najboljeg i najljepšeg što se u Varaždinskoj županiji može vidjeti, a sve to bit će popraćeno modernom tehnologijom, stvaranjem „virtualne stvarnosti“. Sve ono što se više ne može vidjeti i posjetiti, kao što je, primjerice, vulkan u Gaveznici koji je bio aktivan prije 22 milijuna godina, ili pak zanimljivosti iz vremena neandertalaca u špilji Vindiji, oživjet ćemo i prezentirati putem posebnih projektora i holograma. Važno nam je da posjetitelje potaknemo da, nakon prvog posjeta centru, krenu sami istraživati ljepote Varaždinske županije – rekao je Goran Mališ.

Galerija slika dostupna na sljedećoj poveznici: www.varazdinska-zupanija.hr