Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pružila je stručnu savjetodavnu podršku u procesu pripreme dva projektna prijedloga koji su 29. prosinca 2023. godine prijavljeni u okviru Javnog poziva „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole“.

Prijavljeni projektni prijedlozi odnose se na ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola  s ciljem osiguranja infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta za prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i provođenje cjelodnevne škole. Uz savjetodavnu pomoć Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Varaždinska županija prijavila je sljedeće projekte:

        • Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade i sportske dvorane Područne škole Nova Ves Petrijanečka, ukupne vrijednosti 1.347.309,21 eura
        • Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade i sportske dvorane Područne škole Strmec Podravski, ukupne vrijednosti 2.684.331,03 eura

Prijavitelj u ovom projektu djeluje u partnerstvu sa Osnovnom školom Petrijanec koja je ujedno vlasnik zemljišta lokacija ulaganja, odnosno građevina područnih škola koje su predmet ovog ulaganja.  U obje predmetne škole je utvrđeno da za prelazak u jednosmjensku nastavu potrebno predvidjeti dogradnju novih prostorija i osigurati nove prostorije rekonstrukcijom postojećeg dijela škole. Također, predviđena je i dogradnja školskih sportskih dvorana s pomoćnim prostorijama.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju izradu projektno-tehničke dokumentacije te izradu izmjena i dopuna projektno-tehničke dokumentacije, usluge (stručni nadzor, koordinator zaštite na radu), radove, opremanje, promidžbu i vidljivost.

Postotak novog školskog prostora, postojećeg rekonstruiranog prostora, školske sportske dvorane te vanjskog prostora koji je moguće financirati iz Poziva za PŠ Strmec Podravski iznosi 100%. Postotak novog školskog prostora, postojećeg rekonstruiranog prostora, školske sportske dvorane koji je moguće financirati iz Poziva za PŠ Nova Ves Petrijanečka iznosi 100%, dok postotak za uređenje vanjskog prostora iznosi 27,91%. Prijavitelj, Varaždinska županija će zajedno s partnerom, Osnovnom školom Petrijanec osigurati sredstva za provedbu projekta te će snositi sve projektne troškove osim prihvatljivih troškova koji su financirani bespovratnim sredstvima. Provedbom projekta povećat će se kapacitet učionica osnovnih škola i broj novih i moderniziranih učionica.

Od otvaranja predmetnog Javnog poziva, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pružila je stručnu savjetodavnu podršku Varaždinskoj županiji i za projekt Rekosntrukcija i dogranja OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, ukupne vrijednosti 5.701.720,74 EUR, a za koju je dana 29. prodinca 2023. godine Ministarstvo znanosti i obazovanja donijelo Odluku o financiranju.