Dana 28.veljače 2019. godine, u OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, održana je uvodna konferencija projekata: „Energetska obnova zgrade sportske dvorane Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, na adresi Martina Pušteka 1, Varaždinske Toplice“, „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Martijanec, na adresi Školska 3, 42232 Martijanec, Općina Martijanec„ i „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Andrije Kačića Miošića Donja Voća na adresi Donja Voća 19 d, Donja Voća“.

Projekti su odobreni u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. kroz Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” pod referentnim brojem: KK.04.2.1.04.

Ukupna vrijednost projekta Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, iz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, iznosi 2.525.690,60 kuna, od čega se kroz bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni (EFRR) razvoj financira 1.413.957,57 kuna.

Ukupna vrijednost projekta Osnovne škole Martijanec, iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, je 6.904.051,17 kuna, od čega bespovratna sredstva EFRR-a iznose 3.082.741,00 kuna što predstavlja 44,7% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Projekt Osnovne škole Andrije Kačića Miošića Donja Voća, iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne je vrijednost 2.149.682,50 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 972.166,01 HRK.

Na sve tri škole u tijeku je izvođenje radova.

Provedbom projekata izvest će se radovi energetske obnove, a koji uključuju: povećanje toplinske zaštite ovojnica zgrada, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novih visokoučinkovitih sustava grijanja, osiguranje proizvodnje toplinske energije za potrebe grijanja iz obnovljivih izvora energije, zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom, ugradnju fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije iz OIE te radove kojima će se osigurati pristupačnost građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Kroz navedene projekte energetske obnove zgrada osnovnih škola doprinijet će se smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50%, u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove.

Galerija