Europska komisija, u sklopu Programa Kreativna Europa, organizira drugi Dan europskih autora. Inicijativa je to kojom se potiče interes za čitanje i promiču europska književnost te jezična raznolikost.

Cilj ovih susreta je podizanje svijesti o raznolikim položajima i profesijama unutar sektora te otvaranje diskusije o radovima suvremenih europskih autora. Temeljem te inicijative mlađem čitateljstvu se pruža prilika za istraživanje i otkrivanje bogatstva europske književnosti.

Drugo izdanje Dana europskih autora održat će se 25. ožujka 2024. godine diljem svih 40 država koje sudjeluju u programu Kreativne Europe.

U okviru događanja predviđene su sljedeće aktivnosti koje su usmjerene na promociju europskih autora:

        1. Čitanje u školama, knjižnicama i knjižarama;
        2. Turneja europskih autora;
        3. Konferencija o europskoj dimenziji promocije čitanja.

Pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore. Ova događanja predstavljaju priliku za upoznavanje s predstavnicima iz knjižnog sektora, autorima, prevoditeljima ili izdavačima.

Registracija na događanja moguće je izvršiti putem poveznice.

Više informacija dostupno je na poveznici https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors.