U Novoj Vesi Petrijanečkoj, 08. studenog 2019. godine održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Sportskog centra Nova Ves na adresi Rade Končara 10, Nova Ves Petrijanečka“.

Projektni prijedlog je prijavljen u rujnu 2018. godine, a po završetku procesa evaluacije, potpisivanje Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uslijedilo je u veljači 2019. godine.

Na konferenciji su predstavljeni ostvareni rezultati i provedene aktivnosti projekta. Projekt energetske obnove zgrade Sportskog centra prezentirao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

  • Sav europski novac ili pak novac resornih ministarstava, svaka kuna olakšanje je za proračun Općine Petrijanec, pa će se ta sredstva moći uložiti u neke druge svrhe. Ove godine imamo odličan uspjeh s prijavama na europske fondove, ali i na ministarstva, te sam kao načelnik zahvalan na svakom sufinanciranju koje nam je odobreno. Energetska obnova Sportskog centra u Novoj Vesi omogućit će značajne uštede energije (vode, plina i električne energije), a samom obnovom povećavaju se uvjeti boravka u javnoj zgradi – rekao je Željko Posavec, načelnik Općine.

Tijekom provedbe projekta provedeni su opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički radovi koji uključuju i uvođenje sustava daljinskog očitanja. Realizacija svih mjera rezultirala je prelaskom Sportskog centra iz energetskog razreda D u energetski razred B kao i značajnim uštedama i manjim računima za grijanje te uštede u potrošnji primarne energije kao i značajno smanjenje emisije CO2. Osim aktivnosti energetske obnove provedene su i aktivnosti promocije i vidljivosti radi podizanja svijesti korisnika projekta ali i šire javnosti o potrebi učinkovitog i racionalnog korištenja energije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 634.946,38 kuna, od čega iznos od 340.098,26 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Vlastita sredstva Općine Petrijanec iznose 294.848,12 kuna.

Galerija