U utorak, 11. siječnja 2022. godine, u SŠ Arboretum Opeka održana je uvodna konferencija projekta „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“, projekta ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna, od čega su 30 milijuna kuna bespovratna sredstva EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Stručnu podršku u provedbi predmetnog projekta pruža Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Projektom se želi unaprijediti infrastruktura Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi kao preduvjet usklađivanja stručnog programskog rada s potrebama tržišta rada i intenziviranja suradnje sa sličnim centrima u Hrvatskoj i Europi.

Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, a u isti će biti smješten niz raznovrsnih sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i goste. Očekuje se da će radovi na dvorcu biti privedeni kraju u proljeće 2023. godine.

Na uvodnoj konferenciji projekta sudjelovao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i izrazio zadovoljstvo što vrijedan prostor arboretuma i dvorac, zahvaljujući ovim velikim ulaganjima, neće doživjeti potpunu devastaciju. „Kroz ovu veliku priču koja se sektorski nadovezuje na poljoprivredu, možemo ostvariti novu dimenziju i novu perspektivu ne samo poljoprivrede, nego i izvrsnosti. Sve to će omogućiti razvoj strukovnih zanimanja za učenike, razvoj odraslih osoba u profesionalnom smislu te cjeloživotnog učenja“, poručio je Paljak.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju projekta: „Kao što možemo vidjeti, radovi su u punom jeku te bi u sljedećih godinu i pol trebali završiti. Bez obzira na same radove koji iznose oko 43 milijuna kuna, ono što je važno naglasiti je kako će se dodatno uložiti 49 milijuna kuna na sadržaje unutar zgrade, te još 58 milijuna kuna u revitalizaciju arboretuma. Znači, u sljedeće dvije do tri godine ovdje će se uložiti ukupno 150 milijuna kuna. To je veliki iskorak ne samo za Vinicu i Varaždinsku županiju, nego za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. Ovim Regionalnim centrom kompetentnosti napravit ćemo dodatni iskorak u edukaciji mladih, kao i odraslih, a time i iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji“.

„Ovi projekti i njihova realizacija su zaista bajka. Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede, ali ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire“, zaključila je ravnateljica Srednje škole “Arboretum Opeka” Rajka Tršinski.

GALERIJA