U sklopu projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB”, koji je sufinanciran iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020 održana je međunarodna konferencija pod nazivom ‘Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu’. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus.

Ukupna vrijednost projekta je 1.245.215,36 eura, od čega EU sufinancira 1.058.433,04 eura (85 posto). Stručnu podršku u provedbi predmetnog projekta pruža Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Što je proširena stvarnost i kako se može koristiti u turizmu, što je turizam 4.0 i što žele „novi turisti“, koje su moderne tehnologije u turizmu i kako ih ne koristiti bile su neke od tema predavanja na međunarodnoj konferenciji, uz koja su sudionicima predstavljeni i primjeri najbolje prakse u primjeni komunikacijskih tehnologija u centrima za posjetitelje.

– Ovaj projekt je zanimljiv i važan zato što spaja informacijsku tehnologiju i turizam, što su zapravo dvije najdinamičnije industrije na svijetu. Dodana vrijednost je upoznavanje posjetitelja i turista ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije i mađarskog grada Csurgóa i njegove okolice. Ruralna područja, nažalost, često ostaju nekako zapostavljena, a imaju velike potencijale i brojne znamenitosti koje vrijedi upoznati i posjetiti. Upravo zahvaljujući aplikacijama i tehnologiji virtualne stvarnosti ruralna područja će se dodatno popularizirati, čime turistička ponuda dobiva sasvim novu dimenziju. Projektom će se osnovati dva centra za posjetitelje – jedan u gradu Csurgó, a drugi ovdje u Varaždinu. Kao što znate, u tijeku su radovi na preuređenju podruma Županijske palače u Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom, a sve s ciljem kako bi se na dinamičan, edukativan i atraktivan način predstavila kulturna i prirodna baština – rekao je župan Anđelko Stričak.

Zamjenica gradonačelnika Grada Csurgóa Vassné Huszics Bernadett napomenula da je projekt iznimno važan jer će se u okviru njega provoditi jedinstvene investicije i aktivnosti.

– U budućim centrima za posjetitelje gosti će u Csurgóu i Varaždinu putem tzv. „prozora“ moći međusobno komunicirati u stvarnom vremenu. Na području Povijesnog parka Csurgó će, osim uređenja posjetiteljskog centra, biti izgrađen i opremljen tunel koji vodi do drvenog dvorca, što će kao novi, inovativan i jedinstveni element dodatno pridonijeti uzletu lokalnog i regionalnog turizma i širenju usluga. Osim toga, u sklopu projekta će biti organizirani srednjovjekovni sajam te međunarodno natjecanje u crtanju – najavila je Vassné Huszics Bernadett.

Turistička industrija se promijenila, a uključivanje IT tehnologija u turizam preduvjet je za privlačenje suvremenih gostiju, naveo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

– Osim budućeg jedinstvenog centra za posjetitelje koji će dobiti Varaždinska županija, posebno veseli činjenica da smo dobili bazu i analizu postojeće kulturne i prirodne baštine na ovom području, a dionici u turizmu Varaždinske županije moći uključiti u edukacije upravo na temu IT-a i razvoja turizma. Turizam bez naprednih tehnologija danas je neizbježan, a uz sve mogućnosti koje pruža, veselimo se razvoju turizma Varaždinske županije upravo u tom smjeru – rekao je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

Dr. Nikoletta Kaszás, ravnateljica kampusa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi  – Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju, rekla da je zadovoljstvo što su partner u projektu koji spaja dva važna područja obrazovanja i istraživanja sveučilišnog centra.

Nakon predavanja koja su održali Krisztián Attila Bakon i Gergely Anga sa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi  – Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju iz Mađarske, mr. sc. Neda Telišman Košuta iz Sustainable Tourism and Hospitality Solutions d.o.o. iz Hrvatske i Robert Majhen iz Lucere – poduzetničkog inkubatora iz Ludbrega, međunarodna konferencija završila je panel raspravom o temi „Primjene IT tehnologija u turizmu i unapređenje turističkog sektora“.

Župan Stričak je napomenuo da projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, nego i ljudi. – U ovom slučaju su to stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice, koji već stoljećima žive zajedno na ovom području, no ne poznaju se možda dovoljno. Ovim projektom ćemo otvoriti mogućnosti suradnje i međusobnog upoznavanja kako samih stanovnika ovog područja, tako i turista koja dolaze u posjet – istaknuo je.

Galerija