Dana 9. studenog 2022. godine Europska komisija usvojila je Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., vrijedan 5,2 milijarde EUR. Program predstavlja financijski najizdašniji Program unutar Kohezijske politike za Republiku Hrvatsku u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Glavni cilj Programa, kojim će se ravnomjerno razvijati svi dijelovi Hrvatske, je osnažiti gospodarstvo, poduprijeti digitalnu i zelenu tranziciju, digitalizirati javnu upravu, poboljšati povezanost u Republici Hrvatskoj, i posljedično povećati kvalitetu života stanovnika. Pored toga, uz nacionalne prioritete, Program je dodatno osnažen regionalnim pristupom usmjerenim na potpomognuta i brdsko-planinska područja Hrvatske.

Proces izrade programa uključivao je predstavnike svih dijelova hrvatskog društva. U skladu s ciljevima Europske unije, osnovane su radne skupine koje su uključivale predstavnike nacionalne, regionalne i lokalne razine te predstavnike gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice.

Više informacija o usvajanju Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027 dostupno je na poveznici https://razvoj.gov.hr/vijesti/hrvatskoj-odobren-najveci-razvojni-program-unutar-kohezijske-politike-program-konkurentnost-i-kohezija-2021-2027/5082.