Ministarstvo poljoprivrede je, dana 05. siječnja 2024. godine, u postupak e-Savjetovanja uputilo Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika koji obuhvaća četiri investicijske intervencije Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.:

        • 73.03. Korištenje obnovljivih izvora energije;
        • 73.10 Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju;
        • 73.11. Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda;
        • 73.12 Potpora malim poljoprivrednicima.

Temeljem održanih radionica, zaprimljenih upita i komentara te dodatnim analizama stanja pojedinim sektora na temelju dostupnih izvora podataka i stanja registara, Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je potrebu za dopunama i izmjenama pojedinih odredbi Pravilnika i pripadajućih priloga.

Predložene izmjene uključuju dodatno usklađivanje Pravilnika sa zakonodavnim okvirom Europske unije i Republike Hrvatske i jasnije definiraju postupanja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kada se korisnik nalazi na listi isključenja, kao i postupanja tijekom administrativne kontrole.

Jasnije su dorađene definicije i uvjeti prihvatljivosti korisnika, a prijedlog izmjena obuhvaća i jasnije definiranje obaveza korisnika u pojedinim fazama provedbe projekta.

Analizom provedbe dosadašnjih mjera ruralnog razvoja te uzimajući u obzir izazove s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači predložene su izmjene u dijelu Pravilnika koji obuhvaća prihvatljive materijalne troškove za sufinanciranje.

Prijedlog izmjena Pravilnika uključuje i redefiniranje poljoprivredne mehanizacije koja se ubraja u ograničenje od najviše 50 % ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.

Nadalje, predlažu se i dodatna pojašnjenja kriterija odabira u prilozima Pravilnika.

e-Savjetovanje otvoreno je do 12. siječnja 2024. godine i dostupno je na poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=26114